Nieuwsbrief juni

Het einde van het schooljaar komt weer snel dichterbij. De ‘Grote Vakantie’ staat voor de deur.
Graag neem ik even de tijd om iedereen te bedanken voor de goede samenwerking het afgelopen jaar: zowel de kinderen als de ouders, de leerkrachten en de ondersteuners! Ook een grote merci voor al die helpende handen waar we het afgelopen jaar op konden rekenen.
Achter de schermen werd het nieuwe schooljaar intussen al voorbereid. De kinderen gingen de voorbije week al een kijkje nemen in de nieuwe klas bij de nieuwe juf of meester om hun ‘stoeltje te passen’.

Kleuterschool
Rode Roos: juf Ilse
Groene Gras: juf Els
Gele Zon: juf Bianca, op maandag: juf Manon
Blauwe Wolk: juf Melanie DM
Kinderverzorgster: juf Marleen en juf Caroline B.
Turnen: juf Caroline, juf Manon en meester Olivier
Zorg: juf Manon
Zorgcoördinator: juf Anoek

Lagere school
L1: juf Joyce, op woensdag: juf Anoek
L2: juf Lieve, op vrijdag: juf Anoek
L3: juf Tina
L4A: start: juf Inge M, op dinsdag: juf Heidi
daarna: juf Helena, op dinsdag: juf Heidi
L4B: juf Elien
L5A: start: juf Chloé, op maandag: juf Ann
daarna : juf Melanie D, op maandag: juf Ann
L5B: juf Eveline
L6: juf Inge R, op donderdag: juf Ann
Turnen: meester Olivier en juf Caroline
Zorg: L1: juf Annemie en juf Anoek
Zorg L2: juf Annemie en juf Anoek
Zorg L3 + L4AB: juf Heidi
Zorg L5AB + L6: juf Ann
Zorgcoördinator: juf Anoek

Personeel refter en voor- en nabewaking
Voorbewaking: Ria Hendrickx en Sabine van Ballaert
Nabewaking: Marina De Weerdt en Sabine van Ballaert
Nabewaking woensdag: Marco Franck
Refter: Katrien Eecloo, Maria Gysen, Lieve Peersman, Marina De Weerdt, Gerda Vrancken, Ria Hendrickx, Monique Roosemeyers en Sabine van Ballaert
Onderhoudspersoneel: Monique Roosemeyers + poetsfirma

Voor alle kleuters, alle kinderen van L1 en de nieuwe kinderen van L2 t.e.m. L6 organiseren we een kijkmoment op dondermiddag 29 augustus tussen 13:30 en 14:30.

Tot slot wil ik jullie samen met het leerkrachtenteam uitnodigen op maandag 2 september om SAMEN het schooljaar in te zetten. We vliegen er in om 8:30. Het zou leuk zijn als jullie erbij konden zijn! 

Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen in ons schoolreglement 2024-2025. U kan ons schoolreglement altijd nalezen op de website van onze school: www.sint-filippus.be

Vlaamse toetsen (p.15)
Op het einde van het vierde jaar gewoon lager onderwijs nemen alle leerlingen, behalve anderstalige nieuwkomers en leerlingen met een individueel aangepast curriculum, deel aan de Vlaamse toetsen wiskunde en Nederlands. De school kan er wel voor kiezen om deze leerlingen toch te laten deelnemen. De klassenraad baseert zich bij de leerlingenevaluatie in de eerste plaats op de eigen observaties en evaluaties doorheen het schooljaar. Daarbij kan de klassenraad ook het resultaat van de Vlaamse toetsen als bijkomende bron hanteren. Het resultaat van de Vlaamse toetsen kan echter nooit het enige doorslaggevende element zijn in de evaluatie.

Medicijnattest (p.21)
Het kan gebeuren dat je kind tijdens de schooluren medicatie moet nemen. Je kan ons dan vragen om er op toe te zien dat dit stipt gebeurt. Dat gebeurt via een medicijnattest dat jij vooraf moet invullen en ondertekenen. Wij zullen instaan voor de bewaring van de voorgeschreven medicatie en erop toezien dat je kind de medicatie stipt neemt. Het medicijnattest vind je op de website van het Departement Onderwijs en Vorming of op de website van KBS.

Aangepaste prijzen (p. 26-27)
Maximumfactuur kleuteronderwijs : € 55
Maximumfactuur lager onderwijs : € 105
Maximumfactuur meerdaagse uitstappen : € 535
Middagtoezicht (inclusief drank) : € 1,50
Nabewaking woensdag : € 2,40
Boete bij laattijdig ophalen nabewaking woensdag; per begonnen halfuur : € 5

GSM gebruik (p. 33)
Een gsm is niet toegelaten.

Drankgebruik tijdens de voor- en namiddag (p. 34)
Enkel water is toegestaan.

Drank in de refter tijdens middagtoezicht (p.34)
De kinderen krijgen in de refter melk, water, thee of warm water voor soep (zakje soep zelf mee te brengen voor L4, L5, L6 van oktober tot maart).

De school zal gesloten zijn van 5 juli t.e.m. 25 augustus.

Judo Dragons is een organisatie die aan zoveel mogelijk kinderen op een toegankelijke manier judo wil aanbieden. We leren jou alle kneepjes van deze Japanse gevechtssport en al snel kan jij je eigen papa in de knoop leggen. Sensei Dylan en sensei Kristof zullen samen met hun helpers hun uiterste best doen om jou alle geheimen aan te leren van deze Olympische sport! Op onze website kan je alle nodige informatie terugvinden: www.judodragons.be

Wat zit er inbegrepen in het lidgeld?

Kimono
Verzekering
Toegang op al onze locaties (indien je graag vaker komt)
Lessen het hele schooljaar
Eindexamen voor de volgende gordel

Ik (jongen of meisje tussen 3 – 12 jaar) zoek een speelgezin om samen met jou of jouw gezin iets leuks te doen.

Zoals :

  • spelen in de tuin
  • een boekje lezen
  • boodschappen doen
  • koken of knutselen
  • naar een speeltuin

Dit op een moment dat voor ons beide past (in een schoolvakantie, tijdens het weekend, op woensdagnamiddag of op een avond na school). Iets voor jou? Of heb je vragen?
Laat iets weten aan Hilde of Kim: [email protected]

Op 3 en 4 juni gingen het eerste en het tweede leerjaar op boerderijklassen. Dat was een groot succes! Met 47 kinderen en 6 enthousiaste leerkrachten vertrokken we op een avontuur vol leerzame en leuke activiteiten. De boerderij bood ons een unieke kans om het leven van de dieren van dichtbij te beleven.

Hier zijn enkele weetjes over onze tijd daar:
Wist je dat… we de boerderij leerden kennen met een fotozoektocht doorheen de boerderij? Wist je dat… Bibi de Bij ons alles leerde over het leven van de bijtjes. We mochten zelfs honing proeven!
Wist je dat… Wollie het Schaap ons toonde hoe je met wol een vilten sleutelhanger kon maken!
Wist je dat… we al onze zintuigen gebruikten tijdens de zintuigenwandeling.
Wist je dat… we alles over kippen en konijnen leerden bij Lotte en Giel!
Wist je dat… we een leuke doorschuif deden en ondertussen verkleed waren als boer en boerin!

Het waren onvergetelijke dagen vol plezier en leren op de boerderij. Een ervaring die we niet snel zullen vergeten.

Uitstap naar het fotomuseum

We pakten eerst de bus en dan de tram, op weg naar het fotomuseum. Toen we binnenkwamen, zagen we al wat mooie foto’s verschijnen. We gingen naar boven om te kijken wat voor mooie en speciale foto’s daar allemaal waren. Toen we boven waren, kregen we al wat uitleg van de gids. We mochten rondkijken naar alle foto’s bv.: een foto van een bed met veel kleuren, een foto van twee mensen in het water waar er wel honderden kleuren op waren geschilderd.
En het belangrijkste was dat we van onszelf een foto mochten maken met een camera van wel 100 jaar oud.

We mochten deze foto’s zelf ontwikkelen in een donkere kamer. Er mocht absoluut geen fel licht binnenkomen. Er mocht alleen maar rood of groen licht binnenkomen. We moesten de foto eerst in een soort bak met water met giftige middelen leggen voor ongeveer één minuut. Dan in een bak om te fixeren en dan in een bak met water. Dan moest de gids de foto nog verlichten.
Voilà en je foto is klaar!

workshop europa

Op 31 mei 2024 gingen we naar het FOMU.

We kregen een workshop over Europa.

Die workshop ging vooral over de Europese Unie. Voor we begonnen kregen we allemaal een kaartje. Op dat kaartje stond de naam van een land. Je moest op de plaats gaan zitten waar de vlag van jouw land stond. Toen legde de meneer die ons de uitleg gaf uit hoe het spel ging. We moesten de 12 sterren die op de vlag van de Europese Unie staan verdienen. We kregen bij elke ster een beetje uitleg over de Europese Unie. Bij de laatste ster moesten we een leuke quiz doen over wat we geleerd hadden. Als we de quiz goed deden, kregen we een kleine verrassing.

De workshop over Europa was erg leuk,interessant en leerzaam.

Liene Voeten

Superfietser

Alle zesde leerjaren van Schoten moesten op 4 juni de Superfietser doen. Op 4 juni is het altijd spannend voor alle kinderen die in het zesde zitten in Schoten, de Superfietser!
De superfietser is een examen om de verkeersregels te leren en voor te bereiden voor het middelbaar want veel kinderen gaan dan natuurlijk met de fiets naar school.
Bij de superfietser kom je bij de grote brug, de kleine brug, heel veel toezichters en nog veel meer van Schoten!

Onze gedachten :
Sofie Sleypen: “Ik ben volgens mij nog nooit zo zenuwachtig geweest. Uiteindelijk viel het wel mee.”

Noora Janssens: “Ik vond het super spannend om alleen door Schoten te fietsen. Soms is de politie er en dan wil ik het perfect doen.”

Naar het middelbaar …

Hallo, ik ben Mason.
Ik heb bijna mijn hele leven op de Sint-Filippusschool gezeten.
Het gaat moeilijk zijn om ineens afscheid te moeten nemen van mijn vrienden, de juffen en gewoon de school zelf.
Ik wil deze school niet achterlaten.
Ik wil gewoon nog lang hier op deze school blijven en niet naar het middelbaar gaan.
Het was hier echt een topschool en ik ben al de juffen en meesters heel dankbaar voor al de leuke jaren en om mij alles te leren op deze school.
Spijtig genoeg zal ik deze school moeten achterlaten want ik ga naar het middelbaar.
Het gaat een grote stap voor mij zijn maar ik ben wel heel benieuwd!

Sint-Filippus draagt schoolmusical op aan afscheidnemende juf Carine
Schoten –
De vrije basisschool Sint-Filippus zwaaide haar legendarische juf Carine Mestdagh uit. Zij verliet de school na bijna veertig jaar lesgeven en zorgen. Collega’s en kinderen voerden zelfs een musical op ter ere van de geliefde juf.
Jan Auman
Gisteren om 14:19

Of Carine The musical veel volk zou lokken naar de Antwerpse Stadsschouwburg, durven we niet te beweren. Maar het onthaal door kinderen en leerkrachten van Sint-Filippus in Schoten was dinsdag alvast enthousiast.
Ook de dame op wie deze productie geïnspireerd was, keek toe en genoot, aan de zijde van echtgenoot Angel. Soms met betraande ogen. Er gebeurt dan ook heel wat in de loopbaan van een juf en dat geldt zeker voor die van Carine. En dat wist de cast bestaande uit collega’s, oud-collega’s en leerlingen goed uit te beelden.

Oud-collega’s traden mee op om leven en werk van Carine Mestdagh uit te beelden. — © RR
De musical startte op de tonen van salsamuziek en voor wie Carine een beetje kent is dat allerminst een verrassing. Als er in Schoten één ambassadrice van Zuid-Amerika rondloopt, dan is zij het wel.
Aan het slot van de voorstelling ontving de juf, wier loopbaan er nu helemaal opzit, nog twee bloempotten en zelf in elkaar geknutselde bloemen als afscheidsgeschenken.

De gevierde juf met echtgenoot Angel. — © RR
De dag was ‘s morgens aan de schoolpoort gestart met het vormen van een erehaag voor juf Carine. De kinderen zwaaiden niet toevallig met groene lintjes. Een verwijzing was dat naar de leefgroep ‘Groene Gras’, die zij lang begeleid heeft.
Nadien vertrok Carine voor een emotionele rondgang langs alle klassen. Een feestmaaltijd met de collega’s stond natuurlijk ook op het programma: ravioli uit blik met stokbrood en alcoholvrije wijn. Directeur Tim Dens – gekleed als butler – stelde zich de hele dag even gedienstig op naar juf Carine toe als zij haar hele loopbaan heeft gedaan ten opzichte van de school.
“Carine gaf steeds het beste van zichzelf en zette de kinderen echt centraal”, zwaaide directeur Tim Dens haar lof toe.” Zij heeft heel wat generaties kinderen in hun ontwikkeling en groei begeleid. Een fijne, warme collega. We zullen haar missen.”

Honderden high fives moest juf Carine uitdelen. — © RR

© RR

Bron : https://m.gva.be/cnt/dmf20240625_94444443?journeybuilder=nopaywall

Wij danken juf Martine voor haar jarenlange inzet en zullen haar heel erg missen! Bedankt juf Martine!

Schoolhappening

Dit jaar zat het weer ons iets minder goed mee.
Wel ideaal weer voor een pannenkoek en een heerlijke hotdog.
De watermeloen zorgde niet alleen voor vitamientjes, maar liet de zon even in ons hoofd schijnen.

Ook dit jaar wist iedereen ons weer goed te vinden en waren we nog voor het einde van de dag volledig uitverkocht.
Een welgemeende dank u wel hiervoor!

Ons cateringverhaal is dus nog lang niet ten einde op de schoolhappening.
Ons ouderraadteam en de school slaan de handen nog sterker in elkaar en we zijn al volop bezig voor volgend jaar. Ideeën worden al uitgewisseld, de nodige opzoekingen worden gedaan.
Volgend jaar zal jullie buikje dus zeker nog gevuld worden met lekkers.

Hebben jullie nog een idee of zien jullie een samenwerking zitten i.v.m. catering, neem gerust contact met ons op via mail [email protected]

Drink boerderijklassen

Op 4 juni kwamen de leerlingen van L1 en L2 terug van de boerderijklassen.
Onze vlaggen en “welkom thuis” slinger mochten nog eens van de zolder en we zorgden opnieuw voor een hapje en een drankje voor de wachtende ouders.
De opkomst kwam traag op gang, maar uiteindelijk stond de speelplaats goed vol met ongeduldige mama’s en papa’s. Het was dan ook heel fijn om allemaal samen een babbeltje te kunnen doen en elkaar wat beter te leren kennen.
Tegen 18u arriveerde de bus en kregen de kinderen nog een drankje en een wafel van ons om even de grote honger te stillen. Dolenthousiast stapten de kinderen van de bus en kreeg iedereen ( of toch bijna iedereen) de leuke verhalen te horen vanop de boerderij.

Opbrengst Bag 2 School

Onze 2e kledinginzameling dit jaar was zoals steeds ook weer een groot succes.
Het begint een vaste waarde te worden en dat weten jullie ondertussen al heel goed.
We hebben zakken mogen tillen, waarvan we dachten dat er een volledige kleerkast in zat, maar DAT is wat we nodig hebben.
Daarom DIKKE DIKKE merci!
En begin maar al te verzamelen, want volgende jaar komen we sowieso terug.

eerste ouderraad quiz – 12 oktober 2024

Volgend schooljaar organiseert de ouderraad haar 1ste quiz.
De voorbereidingen komen stilaan op gang. Parochiecentrum ’t Klokske zal omgetoverd worden tot quizzaal.
Noteer daarom alvast -> zaterdag 12 oktober 2024 in jullie agenda!
Begin alvast teamleden te zoeken, want de voorinschrijvingen starten NU!
€ 5 per persoon ( MIN 4 – MAX 6 pers per ploeg)


Inschrijven kan via [email protected]
Vergeet zeker jullie PLOEGNAAM en PLOEGVERANTWOORDELIJKE ( met GSM nr) niet te vermelden.
Jullie zijn pas ingeschreven na betaling op het rekeningnummer BE20 7350 5984 6156
Mededeling -> QUIZ + ploegnaam of verantwoordelijke aub, zodat we alle betalingen kunnen terugvinden
NA 31/8 inschrijven = € 6 per persoon 😉

Turnpakjes

Wie een turnpakje heeft dat niet meer past of wie het niet meer nodig heeft, zoals de leerlingen van L6 bijvoorbeeld, kan zijn turnpakje inleveren bij de ouderraad zodat ze nog een rondje meekunnen.
De turnpakken worden gebruikt om:
te ruilen met andere ouders die een grotere maat nodig hebben
verkocht als 2e handspakjes aan een mini prijsje voor wie niet kan ruilen
Onze turnpakjes worden nagekeken op slijtage, gewassen en dus proper geruild of doorverkocht.
Prijs : €5 per set / €2.5 per stuk
Tijdens de kijkdag van L1 en infoavond zullen er mensen van de ouderraad aanwezig zijn, zodat jullie kunnen ruilen of aankopen.
LET OP! We hebben een voorraad, maar deze is beperkt.
Daarom dus een warme oproep om te kleine turnpakjes bij ons binnen te leveren.
U kan deze steeds op het secretariaat afgeven bij Juf Peggy en wij halen ze daar op

Realisaties en sponsoring ’23 – ‘24

Wat bracht geld op voor onze ouderraad?
Kledinginzameling 2 keer dit schooljaar
Kinderfuif
Webshop “wondr bars” ( eindjaarscadeau & moederdag)
Kerstmarkt
Schoolhappening

Wat hebben we dit jaar gedaan met de centen?
Zwemmen van de oudste ( geen facturatie naar de ouders toe)
Schoolboerderij ( sponsoring voor de school)
Aankoop materiaal voor werking ouderraad ( nieuwe tent – opbergmateriaal voor de zolder)

Waar hielden we ons nog mee bezig?
Drinks meerdaagse uitstappen ( gratis – verbinding met ouders)
Muziekklassen tussen de middag ( contacten leggen met de muziekschool – organisatie)

Bedanking helpende handen

We hebben wel een groot team, maar kunnen niet alles alleen dragen.
Daarom willen we graag onze helpende handjes nog eens bedanken!

Zij helpen ons wanneer het hen past.
Dit jaar hebben we een aantal keer beroep op hen kunnen doen en die samenwerking was zéér fijn.

Daarom dus BEDANKT Charlotte, Femke, Garance, Hilde, Kiki, Kim, Lies, Liesbeth, Lynn en Laura

Wie volgend jaar een helpend handje wil zijn, mag ons altijd aanspreken of mailen naar
[email protected]


Dankwoordje

Dit is alweer onze laatste nieuwsbrief van dit schooljaar.
Opnieuw is het jaar voorbij gevlogen! Ons team werd aangevuld met nieuwe gezichten, ideeën werden uitgewisseld en uitgevoerd.
Er werd hard gewerkt voor en achter de schermen om activiteiten tot een goed einde te brengen. We waren dit jaar misschien iets minder zichtbaar in beeld, maar we zijn heus niet stilgevallen. Ook naar volgend jaar toe staat er weer heel wat op de planning.
Zoals steeds hebben we daarbij ook JULLIE hulp nodig als ouders, grootouders, tantes, nonkels, … noem maar op
Door dingen te organiseren brengen we ook graag mensen met elkaar in contact, leuk voor onszelf, want zo ontstaat er een nieuw netwerk wat dan ook weer onze kinderen ten goede kan komen.
We proberen er als ouderraad voor iedereen te zijn. Uiteraard voor de school, maar ook voor de ouders en op nummer 1 onze kinderen.
Iedereen is even belangrijk en ook volgend jaar willen we graag in die lijn verder gaan met jullie.
Nu is het eerst genieten van een welverdiende vakantie voor iedereen!
Bedankt aan het voltallige leerkrachten – directie team
Bedankt aan ons eigen team
En vooral bedankt aan alle ouders en kinderen, want zonder jullie kunnen wij niet blijven bestaan.
Tot in september x

Ouderraad volgen?

Trooper: https://www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/ouderraadsintfilippus
Facebook: ouderrraad GVBS Sint-Filippus https://www.facebook.com/profile.php?id=100065277660732
Instagram: ouderraadsintfilippus
E-mail: [email protected]

maandag 2 september: eerste schooldag
donderdag 5 september: ouderavond kleuterschool 19:00
donderdag 5 september : ouderavond L1 20:00
donderdag 5 september : oudercontact L2 t.e.m. L6
donderdag 5 september: startviering in de kerk
dinsdag 10 september: oudercontact L2 t.e.m. L6
dinsdag 10 september: klasfoto
woensdag 11 september: individuele foto
maandag 16 september: eerste open vergadering ouderraad – iedereen welkom
vrijdag 20 september: strapdag (we stappen en trappen naar school)
vrijdag 20 september : Verdronken land van Saeftinghe L5 + L6
woensdag 25 september : scholencross
vrijdag 27 september: sportdag LS
vrijdag 4 oktober: schoolreis KS
maandag 7 oktober: pedagogische studiedag (vrije dag voor de leerlingen)
zaterdag 12 oktober: quiz van de ouderraad
donderdag 17 oktober: oudercontact kleuterschool + L1
maandag 21 oktober: kijkmoment nieuwe kleuters
dinsdag 22 oktober : oudercontact kleuterschool + L1
vrijdag 25 oktober: rapport

herfstvakantie: van 28 oktober t.e.m 1 november 2024

dinsdag 5 november: schoolrekening + fluodag
maandag 11 november: wapenstilstand – vrije dag
donderdag 14 november: taartenfeest
vrijdag 15 november: taartenfeest
maandag 18 november t.e.m. 22 november: kledinginzamelactie (ouderraad)
donderdag 21 november: oudercontact lagere school (niet L1)
dinsdag 26 november: oudercontact lagere school (niet L1)
vrijdag 29 november: wafel- en wijnslag
zaterdag 30 november: wafel- en wijnslag
woensdag 4 december: pedagogische studiedag (vrije dag voor de leerlingen)
vrijdag 6 december: sint
maandag 16 december: kijkmoment nieuwe kleuters
donderdag 19 december: kerstviering in de kerk – kerstdrink
vrijdag 20 december: rapport

kerstvakantie: van 23 december t.e.m 3 januari 2025

dinsdag 7 januari: schoolrekening
vrijdag 17 januari: nieuwjaarsdrink van de ouderraad
maandag 27 januari: kijkmoment nieuwe kleuters
maandag 3 februari: pedagogische studiedag (vrije dag voor de leerlingen)
vrijdag 14 februari: vrije dag
donderdag 20 februari: oudercontact kleuterschool + L1 + L6
maandag 24 februari: kijkmoment nieuwe kleuters
dinsdag 25 februari: oudercontact kleuterschool + L1 + L6
vrijdag 28 februari: carnaval

krokusvakantie: van 3 maart t.e.m 7 maart 2025

dinsdag 11 maart: schoolrekening
donderdag 20 maart: oudercontact lagere school (niet L1; niet L6)
zaterdag 22 maart: kinderfuif en oudercafé (ouderraad)
dinsdag 25 maart: oudercontact lagere school (niet L1; niet L6)
maandag 31 maart: kijkmoment nieuwe kleuters
donderdag 3 april: paasviering (op school) – sponsortocht
vrijdag 4 april: rapport

paasvakantie: van 7 april t.e.m 21 april 2025

donderdag 1 mei: Dag van de arbeid – vrije dag
vrijdag 2 mei: vrije dag
zaterdag 3 mei: Vormsel
maandag 5 mei t.e.m. 9 mei: kledinginzamelactie (ouderraad)
dinsdag 6 mei: schoolrekening
zaterdag 10 mei: scholentornooi voetbal
zaterdag 17 mei: schoolhappening
maandag 26 mei: kijkmoment nieuwe kleuters
donderdag 29 mei: Hemelvaart – Eerste Communie – vrije dag
vrijdag 30 mei: brugdag – vrije dag
dinsdag 3 juni: superfietser L6
maandag 9 juni: pinkstermaandag – vrije dag
dinsdag 17 juni: slapen 5-jarigen op school
woensdag 18 juni: sportdag kleuterschool
dinsdag 24 juni: oudercontact kleuterschool + lagere school
donderdag 26 juni: schoolreis lagere school
vrijdag 27 juni: slotviering in de kerk
maandag 30 juni: (alleen voormiddag) – rapport

Ontvang onze nieuwsbrief in je mailbox.

Scroll naar boven